Χωρίς πρόσωπο – βιβλιοπρόταση

Πάνω σε έναν καβγά με τη μητέρα του, ο Διονύσης στα 23 χρόνια του αυτοπυροβολείται. Μένει ζωντανός, αλλά το μισό του πρόσωπο έχει διαλυθεί. Θα ζήσει χωρίς μύτη, στόμα, μάγουλα, με μοναδική ελπίδα και παρέα τους γονείς του. Δυσκολεύεται να φάει και να μιλήσει και για αρκετό καιρό ζει μέσα από τα social media, κρυμμένος πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του. Ένα βράδυ, λοιπόν, μια γιατρός τού στέλνει υλικό για μια εγχείρηση που θα του σώσει τη ζωή, τη μεταμόσχευση προσώπου.

Μπορεί όμως το πρόσωπο ενός άλλου να σου δώσει πίσω τα χαμένα χρόνια;

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα πραγματεύεται ζητήματα βιοηθικής, αλλά και τον έρωτα, την οικογένεια, τους μητρικούς και πατρικούς δεσμούς, τις σχέσεις την εποχή του διαδικτύου, αυτό είναι με λίγα λόγια το θέμα του Χωρίς πρόσωπο, όπως παρουσιάζεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Το θέμα του βιβλίου με άγγιξε πολύ και μου φάνηκε φοβερά ενδιαφέρον, καθώς δεν γνώριζα για τη συγκεκριμένη επέμβαση, τη μεταμόσχευση στο πρόσωπο. Με απλά λόγια, αν και μόνο απλό δεν είναι, η μεταμόσχευση προσώπου είναι μια πλαστική επέμβαση αποκατάστασης σοβαρά παραμορφωτικών δυσμορφιών ενός ανθρώπου μεταφέροντας το πρόσωπο από πτωματικό δότη. Η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία (2005). Από το 2005 έως το 2016 πραγματοποιήθηκαν 37 μεταμοσχεύσεις προσώπου σε παγκόσμιο επίπεδο (στη χώρα μας δεν έχει γίνει). Η κύρια διαφορά του προσώπου ως αλλομοσχεύματος σε σύγκριση με άλλα όργανα (π.χ. μεταμόσχευση νεφρού ή καρδιάς) είναι η αυξημένη αντιγονικότητά του και η αυξημένη τάση απόρριψης από το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη, αλλά και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες της ανοσοκατασταλτικής αγωγής, όπως η εμφάνιση νεοπλασμάτων, βαριές λοιμώξεις και η νεφροτοξικότητα.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, το βιβλίο της κυρίας Μαλακατέ βρίσκεται βήμα βήμα και παρακολουθεί τις αντιδράσεις του ήρωά από την πρώτη στιγμή του τραυματισμού του έως τη στιγμή που αποδέχεται τη νέα του μορφή.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, δίνεται η ευκαιρία να εστιαστούνε οι αναγνώστες στη σχέση του ατόμου με το πρόσωπό του, με τους υπόλοιπους γύρω του, στην ποικιλία των αντιδράσεών του και στις επιλογές που θα κάνει στην καθημερινή του ζωή. Είναι διαφορετικό, όπως μας δίνεται να καταλάβουμε, το συναίσθημα αυτού, στον οποίο μεταμοσχεύτηκε ένα όργανο ζωτικής σημασίας για τη ζωή του αλλά «κρυμμένο μέσα στο σώμα του», από κάποιον άλλο που το μόσχευμα, το οποίο δέχεται είναι και το πρώτο στοιχείο που οι άλλοι θα προσέξουν.

Η συγγραφέας μελέτησε εξονυχιστικά όλα όσα επηρεάζουν τον άνθρωπο που καλείται να υποστεί μια τέτοια μεταμόσχευση. Με ιδιαίτερη ευαισθησία μας μετέφερε τις γνώσεις για το θέμα αυτό, τοποθετώντας το όλο πλαίσιο μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και στο εσωτερικό της σύγχρονης κοινωνίας, η οποία χαρακτηρίζεται από τη χρήση και τις προκλήσεις του διαδικτύου. Ακόμη, βλέπουμε εκφράσεις και αντιδράσεις και άλλων προσώπων που ζούνε κοντά στον, όπως της μητέρας του, μιας γιατρού, η οποία είναι η κύρια αιτία για τη μεταμόσχευση αυτή, καθώς αυτή του την πρότεινε, της γυναίκας του δότη, αλλά και του αδερφού και του πατέρα του Διονύση, όπως και του ψυχαναλυτή του.

Εν τέλει, το μυθιστόρημα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, τον κάνει να σκεφτεί πώς ο ίδιος θα αντιδρούσε σε κάτι τέτοιο αλλά και πώς οι γύρω του θα επηρεάζονταν από αυτό και, φυσικά, τον οδηγεί σε μια βαθιά ανησυχία, όσον αφορά τη σχέση του με τον εαυτό του αλλά και για τον τρόπο που οι άλλοι μας καθορίζουν και μας βλέπουν.

#mustread

Συγγραφέας: Κατερίνα Μαλακατέ

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες: 323

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://mikk.ro/CcGs

2 σκέψεις σχετικά με το “Χωρίς πρόσωπο – βιβλιοπρόταση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s